logo_titel_blog.jpg
 

In opdracht van Stichting Kunst en Openbare Ruimte (SKOR) en Museum Tot Zover fotografeerde ik de prachtige tentoonstelling 'Afterlife', met niet alleen werk van internationaal bekende kunstenaars, maar ook van jonge Nederlandse kunstenaars als Sarah van Sonsbeeck, Nathalie Bruys, Melanie Bonajo en Kim Boske. ‘Afterlife’ is te zien in het park van begraafplaats De Nieuwe Ooster en in het museumgebouw, een ontwerp van Kerssen Graafland Architecten, aan de Kruislaan 126 te Amsterdam.

Sommige werken zijn ronduit spectaculair, zoals het werk van Leonid Tvetskov 'In search of the other', dat bestaat uit een diamantvormige ruimte die zich voor het grootste deel onder maaiveld bevindt. Je daalt via een trap af in een ondergrondse camera obscura, waar je pas na enkele minuten in het duister de contouren van een wiegende boom ziet opdoemen, geprojecteerd door een uiterst kleine lensopening. Ik fotografeerde ook de installatie van het werk 'Where does the dust itself collect' van Xu Bing, die daarvoor stof en as van Ground Zero gebruikt. In een door plastic, houten balken en plakband volledig afgeschermd deel van de zaal spuit Charles (Xu Bing's assistent) gekleed in een maanpak met een hoge drukspuit stof en as de ruimte in, dat naar beneden dwarrelt en zich langzaam verzamelt op de vloer. Daar liggen sjablonen van letters die de tekst vormen. Ze worden na 24 uur voorzichtig weggehaald en de tekst blijft uitgespaard in de as op de vloer achter. Recent is in het park nog een marmeren beeld geplaatst, inclusief Mona Lisa glimlach, een ontwerp van Femmy Otten.

De foto's zijn gebruikt als basis voor het boek ‘Afterlife, kunst over de eindbestemming’, tevens catalogus van de tentoonstelling.

Ga vooral kijken, daar aan de Kruislaan, het is de moeite waard.
De tentoonstelling loopt in het park gedurende de zomer; in het museumgebouw in elk geval t/m 1 juli.

Bekijk de foto's

Terug naar berichten-overzicht.